- Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapievorm. Dat wil zeggen dat er niet zoveel wordt gepraat, maar dat er vooral wordt geschilderd, getekend en geboetseerd. Door te schilderen of te boetseren breng je tot uiting wat jou bezig houdt. Zonder woorden, maar in kleuren en vormen.
Dat kan prettig zijn omdat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om te praten over je gevoel of omdat je altijd al aan het analyseren bent!
In je kunstzinnige werk kunnen thema’s of gevoelens aan het licht komen die je anders misschien niet had opgemerkt. Of die je omgeving niet had opgemerkt (als je kind bent).
- Kunstzinnige therapie is een laagdrempelige vorm van therapie.
Hoewel mensen regelmatig uitroepen: “Maar ik kan helemaal niet goed schilderen hoor!”, blijkt in de praktijk iedereen in staat te zijn om een betekenisvol en waardevol kunstwerk te maken. Vaak geeft dat ook veel voldoening!
De mogelijkheden binnen de kunstzinnige therapie zijn groot, de materialen heel divers.
Ik werk met mensen van alle leeftijden, vanaf ongeveer 6 jaar.
Hoewel kunstzinnige therapie veel inzicht in jezelf kan geven, is het geen vervanging van bijvoorbeeld psychiater of huisarts. In een therapeutisch traject met een andere specialist kan kunstzinnige therapie veel toevoegen. Het gesprek in woorden en het ‘gesprek’ in beelden verrijken elkaar in dat geval. Bekijk mijn www.marjoleindorresteijn.nl voor meer informatie.
- Mijn naam is Marjolein Dorresteijn (1972).
Ik woon in Driebergen, samen met mijn man en zoon (15) en dochter (17).
Na mijn studie biologie en later milieukunde aan de Universiteit Utrecht heb ik een aantal jaren in het bedrijfsleven als consultant gewerkt.
Omdat dat niet echt de vervulling gaf die ik zocht, maakte ik daarna de overstap naar een kinderboerderij, waar ik met veel plezier met kinderen en dieren werkte.
Kinderen en de vragen die zij met zich mee brengen hebben me altijd zeer geboeid. Ik geniet van het moederschap en heb me verdiept in pedagogiek en heb tegelijk heel goed kunnen oefenen aan mijn eigen bewustwordingsweg.
In 2009 ben ik Kunstzinnige Therapie gaan studeren aan de Hogeschool Leiden.
Een studie waar tot mijn opluchting zowel mijn verstand als mijn gevoel mee mochten doen. Ik vind het een grote vreugde dat ik in de kunstzinnige therapie het vak heb gevonden dat helemaal bij me past.
Mensen, met al hun gevoelens, talenten en eenzijdigheden, vind ik mateloos boeiend.
Als kunstzinnig therapeut vind ik het belangrijk iemand volledig serieus te nemen. Liefdevolle acceptatie van alles dat zichtbaar wordt is daarbij voor mij van levensbelang.